|
|
| ÇORBALAR | |
| | |
Yazar | Mesaj |
---|
maviş Yönetici
| Konu: Geri: ÇORBALAR 25th Şubat 2011, 05:07 | |
| İrmik Çorbası (4 Kişilik)
Malzemeler
6 su bardağı tavuk suyu 1 çay bardağı irmik 2 adet yumurta sarısı 2 çorba kasığı margarin Yarım limon, tuz
Yemeğin Tarifi
Tavuk suyunu tencereye alıp, kaynatın. İrmiği ıslatın. Süzüp, tuzla beraber kaynayan suya ilave edin. 2 adet yumurta sarısını yarım limonla çırpın.
Pişirdiğiniz çorbadan 3 çorba kasığı alıp, yumurta ve limon suyu karışımına ekleyin. Tekrar çorbaya katın. 5 dakika sonra tencereyi ocaktan alın.
2 çorba kasığı margarini tavada eritin. Yarım çorba kasığı salçayı yağda ezip, çorbanın üzerinde gezdirin.
| |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ÇORBALAR 28th Şubat 2011, 04:02 | |
| İrmikli Rende Çorbası (4 Kişilik)
Malzemeler
2 su bardağı rendelenmiş kasar peyniri 1 su bardağı irmik 1 adet yumurta 1 çay kasığı zencefil 1 çay kasığı kırmızı tozbiber 1 çay kasığı karabiber 4 su bardağı tavuksuyu Yarım çay bardağı sıvıyağ Tuz , su
Yemeğin Tarifi
2 su bardağı rendelenmiş kasar peynirini bardağı irmikle karıştırın. Yumurtayı ekleyip karıştırmaya devam edin. Tuz, karabiber, 1 çay kaşığı zencefil, kırmızı tozbiber ilave edip yoğururak bir hamur yapın, 10 dakika bekletin.
Daha sonra bu hamuru rendeden geçirin. Ayrı bir yerde 4 su bardağı tavuk suyunu tencereye alın. Yarım çay bardağı sıvıyağı koyup kaynatın.
Rendelenmiş bamuru kaynayan etsuyuna yavaş yavaş karıştırıp, dökün, iyice pişirin. | |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ÇORBALAR 28th Şubat 2011, 04:04 | |
| İşkembe Çorbası (6-8 Kişilik)
Malzemeler
1 Kg İşkembe (temizlenmiş) 2 Çorba Kaşığı Un 2 Yumurta Sarısı 1 Limon Suyu 1 Fincan Sirke 3-5 Diş Sarmısak Tuz, Kırmızı Biber 2 Çorba Kaşığı Tereyağı 4 Diş Sarmısak (haşlarken kullanmak için)
Yemeğin Tarifi
Temizlenmiş işkembeyi bol suda birkaç su yıkayalım. Tencereye alıp üzerine üç parmak çıkacak kadar su ilave edip, yarım limonun suyunu ve doğranmış sarmısakları ekleyerek işkembeyi yumuşayana kadar haşlayalım (limon ve sarmısağı tadının ve renginin daha iyi olması için kullanıyoruz).
Haşlanan işkembe delikli kepçe ile çırararak, kesme şeker iriliğinde doğrayalım. İşkembenin suyunu tel süzgeçten geçirip, bir başka tencereye alarak kaynamaya bırakalım.
Bu arada terbiyeyi hazırlayalım. İki kaşık una bir limon suyu, iki yumurta sarısını ve 1-2 fincan su ilave ederek pürüzsüz ve topaksız kıvama gelene dek çırpalım. Kaynamakta olan işkembe suyuna azar azar ve sürekli karıştırarak dökelim.
Doğranan işkembeleri de ekleyerek tuzunu ayarlayıp 5 dakika kaynatalım. Sarmısağı döverek ilave edelim. Çorbayı kaselere aldıktan sonra üzerine kırmızı biberli tereyağı gezdirerek servis yapalım (arzuya göre sirke ilave edelim)
| |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ÇORBALAR 28th Şubat 2011, 04:06 | |
| Karalahana Çorbası (6 Kişilik)
Malzemeler
1 Demet Karalahana 2 Çorba Kaşığı Tereyağı 1 Çorba Kaşığı Salça Su Tuz , Karabiber 2-3 Çorba Kaşığı Mısır Unu 1 Su Bardağı Haşlanmış Barbunya Fasülyesi
Yemeğin Tarifi
Lahana yapraklarını yıkayalım. İnce şeritler halinde doğrayalım. Şeritler uzunsa ikiye keselim. Tencerede tereyağını eritelim. Lahanaları ilave edip yumuşayana dek kavuralım. Lahanalar yumuşamaya başladığında bu kez salçayı ilave edelim. 1-2 dakika daha kavurduktan sonra tencereye yeterince sıcak su ekleyelim. Tuzunu , karabiberini ayarlayalım.
Mısır ununu azar azar ve sürekli karıştırarak ilave edelim. Barbunya fasülyesini tencereye aktaralım.
Sürekli karıştırarak bir iki taşım kaynatalım. ateşten aldıktan sonra kaselere boşaltalım. | |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ÇORBALAR 28th Şubat 2011, 04:09 | |
| Kış Aşı Çorbası (8 Kişilik)
Malzemeler
1 Su Bardağı Yeşil Mercimek 1 Adet Pırasa 1 Adet Patates 1 Adet Soğan 1 Adet Havuç 1 Adet Pancar Kereviz 5 Çorba Kaşığı Patates Püresi 2-3 Adet Yerelması 2 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ Tuz, Pulbiber, Kekik, Mercanköşk
Yemeğin Tarifi
Küp şeklinde doğradığımız soğanın üzerine mercanköşk, kekik, tuz ve pul biber ilave ederek sıvı yağda soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım.
Önceden ıslattığımız mercimekleri ve domates püresini, üstlerini örtecek kadar su koyarak pişirelim. Mercimekler piştikten sonra içine dilimler halinde doğradığımız havuç ile pırasayı ve küp şeklinde doğradığımız geri kalan sebzeleri ilave ederek kaynatalım. Sebzeler yumuşadığında servis yapalım. | |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ÇORBALAR 28th Şubat 2011, 04:11 | |
| Kış Çorbası (6 Kişilik)
Malzemeler
2 Soğan 1 Patates 1 Havuç 2 Çorba Kaşığı Sıvıyağ 1 Kahve Fincanı Un 1 Çay Kaşığı Köri 5 Su Bardağı Et Suyu 1 Çay Kaşığı Limon Suyu 3-4 Dal Maydanoz Tuz, Karabiber
Yemeğin Tarifi
Soğanları soyup ince ince kıyın. Patates ve havucu soyup yıkayın. Küçük küpler halinde doğrayın. Maydanoz yapraklarını yıkayıp kıyın.
Sıvıyağı tencerede kızdırıp soğanı pembeleştirin. Patates ve havuçları ekleyip 5 dakika kavurun. Un ve köriyi ekleyip birkaç dakika daha kavurun.
Et suyunu ilave edip 5 dakika kaynatın. Limon suyu, tuz ve karabiber ekleyip koyulaşıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
Çorbayı blenderden veya tel süzgeçten geçirin. Tencereye alıp tekrar ısıtın. Kıyılmış maydanozla süsleyip sıcak olarak servis yapın. | |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ÇORBALAR 28th Şubat 2011, 04:12 | |
| Kıymalı Tarhana Çorbası (4 Kişilik)
Malzemeler 1 çay bardağı hazır tarhana 1 yumurta büyüklüğünde kıyma 2 yemek kaşığı margarin veya tereyağı 1 yemek kaşığı salça 4 su bardağı su veya et suyu Yeteri kadar tuz Arzuya göre nane
Yemeğin Tarifi
Bir kapta bir bardak su ile tarhanayı eritin. Ayrı bir tencereye yağı koyun. Kıyma ilave edip ufalanıncaya kadar kavurun. Üzerine salçayı koyup kavurmaya devam edin. 4 bardak et suyu veya suyu koyup tuzunu ekleyin.
Erittiğiniz sulu tarhanayı karıştıra karıştıra yavaşça ilave edin. Top top olmaması için kaynayana kadar karıştırın. 5 dakika kaynadıktan sonra servise sunun. Arzunuza göre servise sunarken kızarmış ekmek ve nane ekleyin. | |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ÇORBALAR 28th Şubat 2011, 04:15 | |
| Kızılcıklı Tarhana Çorbası (4 Kişilik)
Malzemeler
1 Adet Soğan 1/2 Çorba Kaşığı Margarin 4 Su Bardağı Soğuk Su 5 Çorba Kaşığı Kızılcıklı Tarhana 5 Diş Sarmısak Tuz
Yemeğin Tarifi
Soğanı ince doğrayın. Bir tencerede yağı eritip soğanları pembeleştirinceye kadar kavurun.
4 su bardağı soğuk suda tarhanayı ezip tuzla birlikte soğanları ilave edin. Devamlı karıştırarak pişirin.
Sarmısakları havanda dövün. Çorbayı ateşten indirmeden önce sarmısağı ekleyip bir iki taşım kaynatın. Sıcak olarak servis yapın.
| |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ÇORBALAR 28th Şubat 2011, 04:17 | |
| Kremalı Mantar Çorbası (4 Kişilik)
Malzemeler
7-8 Adet Mantar 1/2 Soğan 125 gr. Margarin 2 Çorba Kaşığı Un 1/2 Su Bardağı Süt 1 Et Suyu Tableti 3.5 Su Bardağı Su 1/2 Paket Krema Tuz
Üzerine: 1 Çorba Kaşığı Tereyağı
Yemeğin Tarifi
Mantarları ve soğanı çok ince doğrayın. Teflon tavada sote edin.
Ayrı bir kapta margarini eritin. 2 Çorba kaşığı unu kavurun. Yarım su bardağı süt ve et suyu tabletini ilave edin.
3. 5 su bardağı suyu ekleyin.
Sote edilmiş mantarları da tencereye alın. Kaynayınca kremayı ve tuzu ekleyin. tencereyi ocaktan alın.
Tereyağını eritin, çorbanın üzerine gezdirip, servis yapın.
| |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ÇORBALAR 28th Şubat 2011, 04:19 | |
| Kremalı Tavuk Çorbası (4 Kişilik)
Malzemeler
0.75 lt Tavuk Suyu 200 gr Tavuk Göğsü 1 Soğan 3 Çorba Kaşığı Margarin 2 Çorba Kaşığı Un 200 gr Süt Kreması Tuz, Karabiber Rendelenmiş Limon Kabuğu 3 Çorba Kaşığı Limon Suyu 12 Karides (dondurulmuş) 8 Kiraz Domates 2 Çorba Kaşığı Sıvıyağ 1 Demet Maydanoz Birkaç Nane Yaprağı 1 Kahve Fincan Süt 8 Çöp Şiş
Yemeğin Tarifi
Evde hazır tavuk suyunuz, yoksa bunun yerine et suyu tabletleri de kullanabilirsiniz. Tabletleri paketin üzerindeki tarife göre 0. 750 lt tavuk suyu elde edebilecek biçimde hazırlayın. Soğanı soyup küçük küpler halinde doğrayın. Bir tencerede margarini eritip soğanı kavurun. Unu ilave edip kavurmaya devam edin. Tavuk suyunu ekleyin ve kaynatın. Süt kremasını ilave edip çorbayı 1 çorba kaşığı limon suyu, limon kabuğu, tuz ve karabiberle tatlandırın.
Tavuk etini küçük küpler halinde doğrayın. Karidesler ayıklanmış ise sırt kısımlarını kesip içlerini temizleyin. Ardından yıkayıp suyunun süzülmesini bekleyin. Çöp şişlere değişmeli olarak tavuk eti, domates ve karidesleri dizin. Üzerinde limon suyu gezdirip tuz ve karabiberle tatlandırın. Sıvıyağı bir tavada kızdırıp çöp şişleri 1-2 dakika kadar pişirin.
Maydanoz ve naneyi yıkayıp ayıklayın. Süsleme için birkaç yaprak ayırın. Kalanı sütle birlikte püre haline getirin. Karışımı çorbaya ilave edip 2-3 dakika daha pişirip servis tabakarına alın.
Çöp şişleri tabakların üzerine yerleştirip taze baharatlarla süsleyin. | |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ÇORBALAR 28th Şubat 2011, 04:21 | |
| Kulak Çorbası (10 Kişilik)
Malzemeler
200 gr Yağsız Kıyma 1 Çay Bardağı Sümüt (çok ince bulgur) 1 Tatlı Kaşığı Tuz ve Karabiber Hamur İçin: 1 Su Bardağı Un 1 Çay Bardağı Tuz 1 Adet Yumurta Biraz Ilık Su 1 Çay Bardağı Haşlanmış Nohut 1 Kg Kemik Üzerine: 2 Kg Yoğurt 1 Çorba Kaşığı Tereyağı 1/2 Çorba Kaşığı Nane
Yemeğin Tarifi
Öncelikle köfteyi hazırlayın. Bunun için kıyma, sümüt, tuz ve karabiberi karıştırın. Elinizle fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Sıvı yağda hafifçe kızartın.
Hamurunu hazırlayın. Un, tuz, yumurta ve suyu karıştırarak yoğurun. Hamurdan küçük bezeler koparıp oklavayla açın. Küçük ve ince olacak biçimde kesin.
Kemikleri yıkayıp su dolu geniş bir tencereye koyun. Tuz serpin. Kaynayınca, kemikleri tencereden alın. Çorbalık hamurları katın. Hamur pişince, köfteleri ve nohutları da tencereye atın. Arada bir karıştırıp, kaymak tutmasını engelleyin.
Daha sonra tencereyi ateşten alın. Ilınınca yoğurdu karıştırın. 1 çorba kaşığı tereyağını tavada eritin. Naneyle karıştırıp, çorbanın üzerinde gezdirin. | |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ÇORBALAR 28th Şubat 2011, 04:26 | |
| Kuru Fasulyeli Makarna Çorbası (4 Kişilik)
Malzemeler
125 gr boru makarna 1 su bardağı kuru fasulye 1 havuç 1 küçük kereviz 1 soğan 5 su bardağı su 1 çorba kaşığı zeytinyağı 1 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri Tuz
Yemeğin Tarifi
Kuru fasulyeyi akşamdan ıslatın. Suyunu değiştirin ve bir taşım kaynatıp süzün. Havuç, kereviz ve soğanı küp küp doğrayın.
5 bardak suyu tencerede kaynatın. Fasulye ve havucu ilave edin. Sebzeler hafif yumuşamaya başlayınca kereviz ve soğanı ekleyip haşlayın. Tuz serpip makarnayı ilave edin ve kapağı yarı açık olarak pişirin. Çorba koyulaşınca zeytinyağı ve peynir rendesini ekleyip karıştırın. Sıcak olarak servis yapın. | |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ÇORBALAR 28th Şubat 2011, 04:29 | |
| Kuşkonmaz Çorbası (6 KİŞİLİK)
Malzemeler
1/2 kg Kuşkonmaz Haşlamak için : 1 litre su 50 gram tuz 1 limonun suyu 50 gram şeker 70 gram un, 75 gram margarin 1 adet orta boy soğan, Bir tutam dereotu 2 çorba kaşığı çiğ krema, tuz
Yemeğin Tarifi
1 litre suya, 50 gram tuz, bir limonun suyu, 50 gram şeker ilave ederek kaynamaya bırakın.
Su kaynadıktan sonra kuşkonmazları suya atarak yarım saat haşlayın. Piştikten sonra çıkartıp süzün. Soğuttuktan sonra ince küçük küpler biçiminde doğrayın.
Başka bir tencerede margarin ile yemeklik doğranmış soğanı kavurun. Unu ilave ederek, hafifçe sarartın, îçine kepçe kepçe su ilave edin. Topaksız kıvam almasını sağlayın.
Hazırlanan bu sosu çorba için kullanacağınız suya ilave edin. Kuşkonmazları tencereye alın. Çorba kaynamaya başlayınca kremayı ve yeterli derecede tuzu ilave ederek lezzetlendirin.
Doğranmış dereotunu üzerine doğrayarak servis yapın. | |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ÇORBALAR 28th Şubat 2011, 04:34 | |
| Lahana Çorbası (5 Kişilik)
Malzemeler
1 Kg Lahana 1 Çorba Kaşığı Tereyağı 1 Adet Soğan 200 gr. Pırasa 1 Adet Havuç 1/4 Su Bardağı Un 2 Adet Karanfil 2 Çorba Kaşığı Krema 2 Çorba Kaşığı Kaşar Peyniri Rendesi Tuz
Yemeğin Tarifi
Lahanayı yapraklara ayırarak yıkayalım. Zar şeklinde doğradıktan sonra bir taşım kaynatalım.
Bir tencereye tereyağını koyup kızdıralım. Önce ince ince doğradığımız soğanı, sonra yine ince ince doğradığımız pırasaları yağda kavuralım.
Rendelenmiş havuç ve doğranmış lahanaları da ilave ederek üzerine un serpelim. Malzemenin üstünü örtecek kadar su koyduktan sonra karanfili ilave ederek çorbamızı 45 dakika pişirelim.
İnmesine yakın tuzunu ayarlayalım. Kaşar peynirini rendeleyelim. Çorbayı ateşten alıp, ısıya dayanıklı çukur bir kaba koyalım. Kaselere aktardıktan sonra çorbaların üzerine kaşar peyniri rendesini serpiştirelim. Arzuya göre üzerine bir miktar dereotu koyarak servis yapalım.
Not: Lahana son derece besleyici ve kış aylarının vazgeçilmez sebzelerindendir. | |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ÇORBALAR 28th Şubat 2011, 04:43 | |
| Mantar Çorbası (2 Kişilik)
Malzemeler
1 Adet Soğan 1 Demet Maydanoz 150 gr Mantar 2 Su Bardağı Et Suyu Tuz, Karabiber
Yemeğin Tarifi
Soğanı kabuğunu soymadan ikiye bölün. Maydanozu yıkayıp ayıkladıktan sonra yapraklı kısmı ile saplarını ayırın. Mantarları temizleyip ayıklayın. Sap kısımlannı kesip ayırın ve bekletin. Diğer kısımlarını ince dilimler halinde doğrayın.
Büyük bir tencerede soğanların kesim yerlerini hafifçe kavurun. Maydanoz ve mantar saplarını ilave edin. Et suyunu ekleyin. Kaynadıktan sonra kapağını kapatarak 30 dak. kadar pişirin.
Çorbayı bir süzgeçten geçirin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Servis yapmadan önce dilimlediğiniz mantarları çorbaya ekleyip 5 dakika kadar pişirin. Servis tabaklarına alıp maydanozla süsledikten sonra servis yapın.
| |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ÇORBALAR 28th Şubat 2011, 04:46 | |
| Mantarlı Domates Çorbası (4 Kişilik)
Malzemeler
3 Çorba Kaşığı Margarin 1 Adet Soğan 8 Adet Domates 1 Kahve Fincanı İrmik 8 Su Bardağı Et Suyu 10 Adet Mantar 2 Kahve Fincanı Kaşarpeyniri Rendesi
Yemeğin Tarifi
Tencereye 1 çorba kaşığı margarini alıp, eritin. Soğanı yemeklik doğrayın. Yağda kavurun. Domatesleri küçük küçük doğrayıp tencereye ilave edin. Birkaç dakika çevirin.
İrmiği koyup karıştırın. Kısık ateşte 15 dakika pişirin. 8 su bardağı et suyunu ilave edip, 20 dakika daha pişirin. Ateşten alıp süzgeçten geçirin. Kalan margarini ve küçük küçük doğradığımız mantarları ilave edin.
1-2 taşım daha kaynatıp tencereyi ocaktan alın. Rendelenmiş kaşar peynirini serpip servis yapın. | |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ÇORBALAR 28th Şubat 2011, 04:48 | |
| Marullu Sosisli Sebze Çorbası (4 Kişilik)
Malzemeler
1 Adet Kıvırcık Marulun Göbek Kısmı 1 Adet Patates 1 Adet Havuç 1 Adet Kabak 1/2 Çay Bardağı Sıvı Yağ 5 Adet Sosis 1 Adet Et Suyu Tableti 1 Demet Maydanoz Tuz, Karabiber
Yemeğin Tarifi
Öncelikle kıvırcık marulu ince ince doğrayın. Patatesi, havucu ve kabağı soyup, küp küp doğrayın. Sıcak yağda önce kabakları, patates ve havucu birlikte sote edin.
Sebzeler yumuşamaya başlayınca kabukları soyulmuş ve yuvarlak doğranmış sosisleri ekleyin. 3 dakika daha kavurun.
Sebzelerin üzerini
2. 5 parmak aşacak kadar su ve et suyu tabletini ekleyip pişirelim. Ateşten inmesine yakın karabiber ve tuz serpelim. İçine küçük küçük doğranmış marul yapraklarını ekleyelim. Ateşten aldıktan sonra da ince ince kıyılmış maydanoz ve marulla süsleyip servis yapalım.
| |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ÇORBALAR 1st Mart 2011, 05:26 | |
| Mercimek Çorbası (4 Kişilik)
Malzemeler
200 gr. Kırmızı Mercimek 1/2 Soğan 1 Adet Defne Yaprağı 1 Tutam Tane Karabiber 5 Su Bardağı Su 2 Çorba Kaşığı Margarin 1 Çorba Kaşığı Un 2 Çorba Kaşığı Tereyağı 1 Tutam Kırmızıbiber 1 Adet Limon Tuz
Yemeğin Tarifi
Mercimeği ayıklayıp, yıkayın. Tencereye alın. Soğanı, defne yaprağını ve tane karabiberi ekleyin. Üzerine 4 su bardağı su ilave edip iyice pişirin.
Süzgeçten geçirin. Ayrı bir tencerede margarin ile unu kavurun. 1 su bardağı suyu ilave edin. Süzülen mercimeği ve tuzu ekleyin. Küçük bir tavada tereyağını eritin. Kırmızıbiberi yakın. Çorbanın üzerine gezdirin. Limon sıkıp servis yapın. | |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ÇORBALAR 1st Mart 2011, 05:27 | |
| Mercimekli Bulgur Çorbası
Malzemeler
1 su bardağı pilavlık bulgur Yarım su bardağı kırmızı mercimek 1 baş soğan 2 adet kırmızı sivri biber 10 su bardağı et suyu 2 yemek kaşığı kullandığınız yağ 1 yemek kaşığı üzeri için tereyağı Yarım yemek kaşığı nane Yeteri kadar kırmızı biber
Yemeğin Tarifi
Mercimek ve bulgurları ayıklayıp yıkayın. Diğer tarafta bir tencereye yağ ve ince kıyılmış soğanları koyun ve hafif kavurun. Sivri biberleri sıcak suda 5-10 dakika bekletip kabuklarını soyun. İnce ince doğrayıp soğanlara ekleyin. Soğanlarla beraber biraz kavurun. Sonra önceden hazırlanmış et suyunu ilave ederek kaynatın.
Kaynamaya başlayınca bulgur ve mercimeği koyup ocağın altını yarıma getirin. Kısık ateşte mercimek ve bulgurlar iyice yumuşayana kadar pişirin. Tuzunu ilave edin. Ayrı bir yerde tereyağını eritin. Ìçine pul biber ve nane ekleyerek çorbanın üzerine gezdirin. Servise sunun. | |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ÇORBALAR 1st Mart 2011, 05:28 | |
| Mercimekli Makarna Çorbası (4 Kişilik)
Malzemeler
2 kahve fincanı yeşil mercimek 120 gr düz cornetti makarna 1 soğan 1 pırasa 2 çorba kaşığı zeytinyağı 5 su bardağı sıcak tavuk suyu Tuz
Yemeğin Tarifi
Mercimeği 3 saat soğuk suda bekletip süzün. Bir kaç kez yıkayıp süzgece alın. Soğan ve pırasayı temizleyip ince ince kıyın. Zeytinyağını tavada kızdırıp soğan ve pırasayı pembeleştirin. Mercimeği ilave edip hafifçe kavurun.
Üzerine sıcak tavuk suyunu dökün ve kapağı kapalı olarak mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuz serpip makarnayı ilave edin ve çorba koyulaşıncaya kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
| |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ÇORBALAR 1st Mart 2011, 05:31 | |
| Patlıcan Çorbası (4 Kişilik)
Malzemeler
2 Adet Patlıcan 2 Çorba Kaşığı Tereyağı 1 Çorba Kaşığı Un 2 Su Bardağı Et Suyu 1 Su Bardağı Süt 1 Adet Yumurta Sarısı 1 Adet Limon Suyu Kırmızıbiber, Kimyon Tuz , Karabiber 2 Çorba Kaşığı Ceviz
Yemeğin Tarifi
2 Adet patlıcanı ateşte közleyin. Kabuklarını soyup, ince ince kıyın. 2 çorba kaşığı tereyağını eritin. Patlıcanları 1 çorba kaşığı unla kavurun. 2 su bardağı et suyunu ekleyip karıştırarak yumuşak bir kıvama getirin.
1 su bardağı süt, 1 adet yumurtanın sarısı ve 1 adet limonun suyunu çırpıp çorbaya ilave edin. Kırmızıbiber, karabiber, kimyon ve tuzu ekleyin. Tüm malzemeleri 10 dakika kaynatın.
Tencereyi ocaktan aldıktan sonra üzerine küp küp doğranmış kızarmış patlıcan ve ceviz serpip servis yapın.
Pazı Çorbası (4 Kişilik)
Malzemeler
200 gr Pazı Yaprağı 1 Kuru Soğan 1 Büyük Patates 1.5 Su Bardağı Su 1 Paket Tavuk Bulyon 1 Su Bardağı Süt 5 Çorba Kaşığı Krema 2 Çorba Kaşığı Un 2 Çorba Kaşığı Tereyağı 5 Çorba Kaşığı Kaşar Rendesi Tuz, Karabiber
Yemeğin Tarifi
Pazı yapraklarını yıkayıp, ince ince kıyın. Patates ve soğanı temizleyerek doğrayın.
Büyükçe bir tencerede tereyağını hafif kızdırıp unu pembeleşinceye kadar kavurun. Kıyılmış pazı yaprağı, doğranmış patates, soğan, su ve sütü ilave edip, karıştırın. Bu karışımın içine bir paket tavuk bulyon atın. Bulyon eriyene kadar karıştırın ve iyice pişirin.
Karışımı blender yardımıyla ezin. Kremayı ilave edip, tuz ve karabiber ekleyin. Bir taşım kaynattıktan sonra çorba kaselerine boşaltıp üzerlerine kaşar rendesi serperek sıcak servis yapın.
Pazılı Makarna Çorbası (4 Kişilik)
Malzemeler
Yarım demet pazı 1 patates 2 pırasa 120 gr burgu makarna 5 su bardağı su 3 çorba kaşığı zeytinyağı tuz
Yemeğin Tarifi
Pazıyı temizleyip ince şeritler halinde doğrayın. Pırasayı temizleyip dilimleyin. Patatesi soyup küp küp doğrayın. 5 bardak suyu orta ateşte kaynatın. Pırasa, patates ve pazıyı ilave edip hafif yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Tuz ilave edip makarnayı ekleyin. | |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ÇORBALAR 1st Mart 2011, 05:36 | |
| Peynirli Mısır Çorbası (8 Kişilik)
Malzemeler
2 çorba kaşığı sıvı yağ 2 adet doğranmış soğan 1 tatlı kaşığı kimyon 4 su bardağı tavuk suyu 2 adet orta boy patates (soyulmuş ve küçük küçükdoğranmış) 1 su bardağı haşlanmış ve püre halina getirilmiş mısır 2 su bardağı haşlanmış mısır 1/4 su bardağı ince kıyılmışmaydanoz 1 su bardağı rendelenmiş çedar peyniri 1/4 su bardağı krema (arzuya göre) Tuz, karabiber
Yemeğin Tarifi
Kalın tabanlı bir tencerede yağı ısıtın. Soğanı ekleyip harlı ateştte rengi değişene kadar yaklaşık 5 dakika pişirin.
Dövülmüş sarımsak ve kimyonu ekleyip karıştırarak 1 dakika pişirin. Tavuk suyunu ekleyip kaynatın. Patatesi ekleyip ateşi kısın. Kapağını kapatmadan 10 dakika pişirin.
Püre haline getirdiğiniz mısırı, haşlanmış mısır tanelerini ve maydanozu ekleyin. Kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra 10 dakika harlı ateşte pişirin.
Peyniri, tuz, karabiber ve kremayı ekleyin. Peynir eriyinceye kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin. Sıcak sıcak servis yapın.
Aşçının önerisi: Peynirli mısır çorbasını servis yapmadan bir gün önce hazırlayabilirsiniz. Isıtıldığında lezzetinden hiçbirşey kaybetmez. Haşlanmış mısırı dondurulmuş olarak kullanabileceğiniz gibi eğer bulabilirseniz konserve küçük mısır da kullanabilirsiniz.
Pırasa Çorbası (4 Kişilik)
Malzemeler
3 kalın pırasa 1.5 çorba kaşığı tereyağı 1 çorba kaşığı zeytinyağı 1 ince doğranmış kuru soğan 1.5 su bardağı pirinç 4.5 su bardağı sebze suyu Tuz, karabiber 3-4 dal maydanoz
Yemeğin Tarifi
Pırasayı yıkayıp ince ince doğrayın. Bir tencerede tereyağı ve zeytinyağını kızdırıp soğanları ve pırasayı ilave ederek kavurun.
Yıkanmış pirinci ekleyip bir kaç kez karıştırın. Sebze suyunu ilave edip kapağını kapatın. Ağır ateşte 1 saat kadar pişirin. Tuz, biber ekin.
Üzerine kıyılmış maydanoz serpin. Sıcak olarak servis yapın.
Roka Çorbası (4 Kişilik)
Malzemeler
250 gr Roka 1 Adet Soğan 1 Kutu Krema 3-4 Su Bardağı Tavuk Suyu 1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu 1/2 Çorba Kaşığı Sıvıyağ Tuz, Karabiber
Yemeğin Tarifi
Soğanı yemeklik doğrayalım. Tavaya yarım çorba kaşığı sıvı yağı alalım. Soğanı yağda kavuralım. Rokaları iyice yıkayıp suyunu süzelim. İnce ince kıyalım. Servis yapmadan önce çorbanın üzerini süslemek için bir miktar rokayı ayıralım. Doğradığımız rokaları soğanla birlikte kavuralım. Üzerine bir tatlı kaşığı limon suyu ve 3-4 bardak tavuk suyunu ilave edelim.
Çorbanın içine bir kutu krema ekleyerek kaynatalım.
Hazırladığımız çorbayı blendırdan geçirerek pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayalım. (tüm çorba blendıra sığmayacağından azar azar ilave ederek blendırdan geçirin. ) Roka Yaprakları ile servis yapın.
Sebze Çorbası (2) (6 Kişilik)
Malzemeler
1 Büyük Kereviz 2 Havuç 2 Demet Maydanoz 1 Soğan 1 Tatlı Kaşığı Kuru Biberiye 1 Çay Bardağı Margarin Tuz 1 Defne Yaprağı 6 Dilim Kepekli Ekmek
Yemeğin Tarifi
Sebzelerin tümünü yıkayıp ayıklayın. Kereviz ve havucun kabuklarını soyun. Kerevizi küçük küpler halinde doğrayın. Kereviz yapraklarını ince ince kıyın. Havucu küp küp doğrayın. Maydanozu ince ince kıyın. Soğanı soyup küçük küpler halinde doğrayın.
Büyük bir tencerede 1 çorba kaşığı margarini eritip kereviz, havuç, maydanoz, soğan ve biberiye ekleyip hafifçe kavurun. 4-5 çorba kaşığı su ilave edip pişirin.
Ardından 1, 5 lt su ekleyip defne yaprağını da ilave ettikten sonra 15 dakika kadar pişirin. Kereviz yapraklarını tencereye ilave edip tuzla tatlandırın.
Kalan margarini bir tavada eritin. Ekmek dilimlerini 175 dereceye ayarlı fırında birkaç dakika kadar bekletin.
Eritilmiş margarini üzerinde gezdirin. Çorbayı önceden ısıtılmış servis tabaklarına paylaştırın. Margarinli ekmek eşliğinde servis yapın. Dilerseniz çorbayı servis yapmadan önce biberiye ile süsleyin. | |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ÇORBALAR 1st Mart 2011, 05:40 | |
| Sebze Ezme Çorbası (4 Kişilik)
Malzemeler
200 gr temizlenmiş, küp şeklinde doğranmış dolma kabağı 200 gr soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış havuç 150 gr soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış patates 2 adet ince doğranmış kuru soğan 200 gr kabuğu soyulmuş ve doğranmış domates 2 adet çekirdekleri çıkmış ve doğranmış dolma biber 4 diş soyulmuş ve doğranmış sarımsak 150 gr tereyağı veya margarin Yeteri kadar tuz 6 bardak su
Yemeğin Tarifi
Önce tencereyi ateşin üzerine koyun ve içine yağı ekledikten sonra sırasıyla sarımsak, soğan, havuç, kabak ve patetesi koyup 5 dakika kavurun.
Domatesi ilave edip suyu koyarak kaynamaya bırakın. Yeteri kadar tuz ilave ederek 25 dakika pişirdikten sonra sebzeleri bir mikserde püre haline getirerek sıcak servis edin.
Sebzeli Karalahana Çorbası (4 Kişilik)
Malzemeler
1 Demet Karalahana 1 Havuç 1 Kabak 1 Soğan 5 Çarliston Biber 1 Su Bardağı Mısır Unu 1 Çay Bardağı Buğday Unu 2 Patates 5 Kırmızı Etli Biber 5 Su Bardağı Su 6 Çorba Kaşığı Tereyağı Tuz
Yemeğin Tarifi
Sebzeleri temizleyip haşlayın ve blenderden geçirin.
Yağsız bir tavada mısır unu ile buğday ununu kavurun ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra suyu ilave ederek, karışımı iyice çırpın.
Karışıma blenderdan geçirdiğiniz sebzeleri, yağı ve tuzu ilave ederek pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Sebzeli Krema Çorbası (6 Kişilik)
Malzemeler
1 Adet Tavuk Budu 5 Bardak Su 1 Adet Patates 1 Adet Kabak 1 Adet Havuç 2 Çorba Kaşığı Bezelye 1 Su Bardağı Burgu Makarna 1 Kutu Krema Tuz, Pulbiber
Yemeğin Tarifi
Tavuk budunu 5 bardak suda haşlayın. Daha sonra sudan alıp, ince ince didin. Tekrar aynı suya koyun. Patates, havuç, ve kabağı küçük küçük doğrayın. Bezelyeyle birlikte tencereye ilave ederek pişirin.
Sebzelerin yumuşamasına yakın, makarnayı atın. Tuzunu ayarlayın. Makarna da pişince tencereyi ocaktan alın. Kremayı katıp, 1-2 kez çevirin. Kaselere döküp, pulbiberle süsleyerek servis yapın.
Sebzeli Yaz Çorbası (3 Kişilik)
Malzemeler
2 Adet Domates 2 Adet Salatalık 1 Adet Dolmalık Biber 1 Adet Kırmızı Dolmalık Biber 3 Diş Sarmısak 3 Dilim Tost Ekmeği 1 Çay Bardağı Tavuk Suyu 1.5 Çorba Kaşığı Zeytinyağı Tuz, Karabiber
Yemeğin Tarifi
Domateslerin çekirdeklerini çıkarın. Salatalık ve sarmısağın kabuklarını soyun. Biberlerin çekirdeklerini çıkarın. Ekmeklerin kabuklarını çıkarıp, çok küçük doğrayın.
Tavuk suyunun üzerinde biriken yağı alın. Tüm malzemeyi blendırda karıştırın. Zeytinyağı, tuz ve karabiber ilave edin. Soğuk olarak servis yapın. | |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ÇORBALAR 1st Mart 2011, 05:51 | |
| Soğan Çorbası (4 Kişilik)
Malzemeler
400 gr. Soğan 2 Çorba Kaşığı Tereyağı 5 Bardak Et Suyu 1/3 Tatlı Kaşığı Karabiber 4 Dilim Tost Ekmeği 1 Bardak Gravyer veya Kaşar Peyniri Rendesi
Yemeğin Tarifi
Önce fırınınızı orta hararette ısıtın. Ön hazırlık olarak soğanların kabuklarını soyup, piyaz doğrayın. Tost ekmeği dilimlerinin kabuk kısımlarını alıp, iç kısmını küçük küpler halinde kesin. Bu ekmekleri fırın tepsisine koyup, 10-15 dakika, hafifçe kahverengileşinceye kadar pişirin. Ekmekleri fırından alıp bir kenarda saklayın.
Orta boy bir tencereye tereyağı koyup eritin. Yağ kızınca, soğanları katıp, 4-5 dakika sürekli karıştırarak öldürün. Et suyunu ve biberi katın. Karışımı 10 dakika ağır ateşte pişirin.
Çorbayı, bir kepçesini ayırıp, kalanı derin bir cam kaba aktarın. Üzerine sırasıyla, kızarmış ekmekleri ve peynir rendesini serpiştirin. Ayırdığınız bir kepçe çorbayı peynirin üzerine dökün. Kabı fırının en üst katına sürün. 2 dakika sonra kabı fırından alıp, soğan çorbasını sıcak olarak servis edin.
Somonlu Mercimek Çorbası (6 Kişilik)
Malzemeler
Çorba İçin: 8-10 Bardak Et Suyu 1.5 Bardak Kırmızı Mercimek 1 Adet Patates 2 Soğan 1 Çorba Kaşığı Un 2 Çorba Kaşığı Margarin 1 Adet Yumurta Sarısı 1 Bardak Süt Tuz, Kırmızıbiber Krep İçin: 1 Adet Yumurta 1/4 Su Bardağı Un 150 ml Süt 1 Çorba Kaşığı Erimiş Margarin 2 Dilim Somon Füme 2 Yaprak Roka Biraz Tuz
Yemeğin Tarifi
Mercimeği yıkayalım. Patatesi soyup, rendeleyelim. Soğanı rendeleyelim. Margarin ile pembeleştirelim. Unu katıp kavuralım.
Et suyunu mercimeği, ve patatesi una katıp iyice pişinceye kadar kaynatalım. Tel süzgeçten geçirelim. Yumurta sarısı ile sütü çatalla çırpalım. Çorbayı sofraya almadan 10 dakika önce yumurta sarısı ile sütü katıp karıştıralım. Son olarak çorbaya tuz ve kırmızı biber koyalım. Mercimek çorbasını hazırladıktan sonra bir kenara alalım ve krebi hazırlayalım.
Yumurta, un, tuz ve yarım çorba kaşığı margarini karıştıralım. Sütü katarak iyice ezelim. Bir tavayı geri kalan margarinle yağlayalım. Karışımdan birkaç kaşık tavaya dökelim. Ve sallayıp tavayı yağladıktan sonra önlü arkalı kızartıp iki krep hazırlayalım.
Krepleri bir tepsiye serelim. Üzerine somon ve roka koyarak parmak şeklinde saralım. İnce dilimler halinde kesip mercimek çorbasının üzerine koyarak servis yapalım.
Sorpa
Malzemeler
500 gr kuşbaşı (kuzu eti) 1 adet orta boy soğan 1,5 yemek kaşığı un Yarım demet taze soğanın yeşili 4-5 dal taze nane 1 ufak kase yoğurt Yeteri kadar tuz, karabiber, pul biber 1 yemek kaşığı margarin
Yemeğin Tarifi
Bir tencerenin içine margarini koyun. Ufak ufak doğradığınız soğanları pembeleşene kadar bu yağda kavurun. Etleri ilave edip biraz daha beraber kavurun. Sonra içine bol su ilave edip etler yumuşayana kadar pişirin. Tuzunu ve karabiberini ekleyip ılınıncaya kadar bekleyin.
Unu ve yoğurdu karıştırıp iyice çırpın. Karıştıra karıştıra etlerin üzerine ekleyin. Taze soğanın yeşilini ve nane yapraklarını doğrayıp içine karıştırın. Servis tabaklarına alıp, üzerine pul biberi serperek servise sunun.
Sucuklu Tarhana Çorbası (4 KİŞİLİK)
Malzemeler
6 çorba kasığı tarhana 200 gram sucuk 1 çorba kasığı salça 1 çay bardağı mısırözü yağı 7-8 su bardağı su Yeteri kadar tuz Üzerine rendelenmiş kasar peyniri
Yemeğin Tarifi
Tencereye yağı alın. Küçük doğranmış sucukları ekleyip kavurun. Tarhanayı da kavrulan sucuklarla 1-2 sefer çevirin.
Sıcak suyu yavaş yavaş tarhanaya ekleyin. Salça da ilave edip, koyulastırın.
Kısık ateşte kaynamaya bırakın. 10 dakika kaynatıp ocaktan alın. Üzerine rendelenmiş kasar peyniri serpin.
| |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ÇORBALAR 1st Mart 2011, 05:54 | |
| Sultan Çorbası (4 Kişilik)
Malzemeler
2 kaşık un 2 kaşık margarin 1 adet havuç 4 su bardağı et suyu veya su Kaşar peyniri Tuz ve karabiber
Yemeğin Tarifi
Unu yağda biraz kavurun. (Unun pembeleşmemesine dikkat edin. Sultan çorbasının özelliği renginin beyaz olmasıdır. )
Sonra içine rendelenmiş havuç ilave edin ve karıştırın. Daha sonra 4 bardak su ilave ederek kaynayıncaya kadar ocakta bekletin. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak 10 dakika daha pişirin.
Servis yapmadan önce üzerine rendelenmiş kaşar ve karabiber ilave ederek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
Şehriyeli Yoğurtlu Pazı Çorbası (5 Kişilik)
Malzemeler
5 su bardağı et suyu veya su 2 çorba kaşığı şehriye 1 su bardağı yoğurt Yarım çay bardağı un 1 adet yumurta 8 -10 adet pazı yaprağı 1 çorba kaşığı tereyağı 1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber 3 diş sarımsak
Yemeğin Tarifi
Ön hazırlık olarak, tencerede 2 su bardağı etsuyu veya suyu kaynatıp, 2 çorba kaşığı şehriyeyi haşlayalım. Tencereyi ocaktan alıp, bekletelim.
Ayrı bir kabın içinde yarım çay bardağı unu ve yumurtayı çırpma teli ile karıştıralım. Karışıma 1 su bardağı yoğurdu ekleyip, tekrar karıştıralım. Üzerine, kalan 3 su bardağı etsuyu veya suyu ilave edip, iyice karıştıralım. Bu karışımı şehriyeli tencereye alalım.
Üzerine, incecik doğranmış pazı yapraklarını ve dövülmüş sarımsakları da ilave edip ocağa koyalım. Sürekli karıştırarak çorbamızın üzeri göz göz olana dek ağır ateşte pişirelim. Çorbamızın tuzunu, ateşten almadan 1 dakika önce ayarlayalım ve ateşten alalım, 1 çorba kaşığı tereyağını eritip toz kırmızıbiberi ekleyelim. Yağı ateşten alıp çorbanın üzerine gezdirelim ve servis yapalım.
Not : Yoğurtlu çorbalarda tuz en son eklenmelidir. Başta eklenen tuz yoğurdun kesilmesine sebep olabilir.
Tarhana Çorbası (4 Kişilik)
Malzemeler
1 Çorba Kaşığı Margarin 1 Çorba Kaşığı Salça 1 Su Bardağı Tarhana 1 Çay Kaşığı Nane Tuz 1 Çay Kaşığı Kırmızıbiber
Yemeğin Tarifi
1 çorba kaşığı margarini tencereye alıp, eritin. 1 çorba kaşığı salçayı tencereye ekleyip yağda kızdırın. 5 su bardağı suyu ilave edin. Başka bir kabın içinde de, 1 su bardağı suya, 1 su bardağı tarhanayı ekleyip karıştırın.
Kaynamakta olan tencerenin içine bu karışımı ilave edin. 15-20 dakika pişirin. 1 çay kaşığı nane ve 1 çay kaşığı kırmızıbiber ilave edip servis yapın.
| |
| | | | ÇORBALAR | |
|
| Bu forumun müsaadesi var: | Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
| |
| |
| |
|