|
|
| ZEYTİNYAĞLI YEMEKLERİMİZ | |
| | Yazar | Mesaj |
---|
maviş Yönetici
| | | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ZEYTİNYAĞLI YEMEKLERİMİZ 22nd Şubat 2011, 05:59 | |
| Zeytinyağlı Pırasa Malzemeler 5 adet Pırasa 2 adet Soğan 1/3 su bardağı Zeytinyağı 2 adet Havuç 1/2 tatlı kaşığı Şeker 1 1/2 su bardağı Su 1/2 adet Limon Tuz
Yemeğin Tarifi 1. Pırasa ayıklanır, 2 cm. kalınlıkta verevine kesilir, yıkanır.
2. Havuç kazınır, yıkanır, yarım cm. kalınlıkta daire şeklinde kesilir.
3. Bir tencereye önce havuçlar, üzerine pırasalar, ince doğranmış soğan, tuz, şeker, yağ ve su konur. Kapak kapatılır, kaynayınca ateş kısılır, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
4. Servis tabağına alınır, soğutulur, limonla servis yapılır. | |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ZEYTİNYAĞLI YEMEKLERİMİZ 22nd Şubat 2011, 06:07 | |
| Zeytinyağlı kereviz dolması
Zeytin Yağlı Kereviz Dolması – Malzemeler – İçindekiler
3 adet kereviz 2 adet havuç 100 gram bezelye 1,5 limonun suyu 6 adet arpacık soğan 6 adet kesme şeker Yeterince tuz 1 çay bardağı zeytinyağı
Zeytin Yağlı Kereviz Dolması – Pişirme Talimatları – Hazırlanışı – Yapılışı – Nasıl Yapılır ? Kerevizler ayıklayın, yıkayn, kabukları soyulduktan sonra ortadan ikiye bölünün ve 1 limonu kullanarak yaptığımız limonlu suya yatırın. Diğer taraftan temizlenmiş yıkanmış havuçları tavla zarı büyüklüğünde küp küp kesin, bezelye de ilave edilerek limonlu sudan çıkarılmış ve altı düz bir tencereye yerleştirilmiş kerevizlerin içlerine doldurulun. Artan malzeme tencerenin etrafına serpiştirilin. Her bir kerevizin üzerine 1 kesme şeker konuyun. Yarım limon suyu ile zeytinyağı çırpılır ve kerevizlerin üzerine dökülün. Ayrıca 1,5 çay bardağı daha su ilave edilin. Tuzunu ekleyin. Kapağı hiç açılmadan 25-30 dakika orta ateşte pişirilin. ılıdıktan sonra servis yapabilirsiniz.
En son maviş tarafından 22nd Şubat 2011, 06:52 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi | |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ZEYTİNYAĞLI YEMEKLERİMİZ 22nd Şubat 2011, 06:13 | |
| Yoğurtlu veya yoğurtsuz, soğanlı veya soğansız, tavada sotelenmiş hafif sarımsaklı havuç rendesi kadar, bol pirinçli zeytinyağlı havuç yemeği de en sevdiğim şeylerden biri. Hani olur ya, özenir bezenir, çok değişik birşeyler hazırlarsınız, ama yine de o en basit meze/zeytinyağlı baş tacınız olur; işte o durum. Zeytinyağlı havucu da, zeytinyağlı pırasa pişirir gibi pişirebilirsiniz. Pirinç oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz, ben bol pirinçli seviyorum. Pirinç arttıkça, içine koyacağınız su miktarı da artmalı tabii.Malzemeler:- Yarım kilo havuç - Yarım çay bardağı pirinç (Biraz daha bile fazla olabilir, havuçlu pirinç isterseniz:) - 1 orta boy kuru soğan - 2 diş sarımsak - 3 yemek kaşığı zeytinyağı - 2 kesme şeker - TuzHavuçların kabuklarını kazıyın veya soyun. İster verev, ister düz bir şekilde doğrayın. Tencereye yağı koyup, üzerine küp küp doğradığınız soğanları ve sarımsakları koyun. 5-6 dakika soteledikten sonra üzerine havuçları ekleyin. İyice yıkadığınız pirinçleri de, havuçların üzerine serpin. Tuzunu, şekerini ekledikten sonra; yaklaşık 2 su bardağı kadar kaynar su ekleyin. Su miktarını kesin veremiyorum; bir süre sonra yemeğe bakıp, suyunu çekmişse, biraz daha kaynar su ekleyebilirsiniz. Bu yemek, sulu olması gerekmeyen bir yemek; o yüzden caldır-culdur su eklemeyin. Zaten yemek soğudukça, suyunu da iyice çekiyor. Mutlaka bir gece buzdolabında beklettikten sonra ikram edin. | |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ZEYTİNYAĞLI YEMEKLERİMİZ 22nd Şubat 2011, 06:16 | |
| Zeytinyağlı Biber Dolması (6 Kişilik)
Malzemeler Soğan 6 büyük boy - 600 gr Zeytinyağı 3/4 su bardağı - 150 gr Çamfistığı 2 yemek kaşığı - 20 gr Pirinç 1 1/3 su bardağı - 240 gr Domates 3 küçük boy - 250 gr Tuz 3 tatlı kaşığı - 18 gr Şeker 2 tatlı kaşığı - 8 gr Su (sıcak) 2 1/4 su bardağı - 500 gr Kuşüzümü 2 yemek kaşığı - 20 gr Yeşil biber (dolmalık) 12 orta boy - 850 gr Maydanoz 1 küçük demet - 40 gr Dereotu 1 küçük demet - 30 gr Taze nane 10-15 yaprak - 10 gr Tarçın 1 tatlı kaşığı - 2 gr Kara biber 3/4 tatlı kaşığı - 1.5 gr Yenibahar 3/4 tatlı kaşığı - 1.5 gr Limon suyu 2 yemek kaşığı - 20 gr
Yemeğin Tarifi
Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, yağ ve fıstıkla birlikte tencereye koy, kapağı kapat, kısık ateşte, ara sıra karıştırarak 10 dakika öldür, fistıkların sararması için birkaç dakika açık olarak karıştır.
Pirinci yıka, süz, tencereye ekle, birkaç kez daha çevir. Domatesleri yıka, birini ayır, diğerlerini tencereye rendele, 2 tatlı kaşığı tuz, şeker ve 1 su bardağı su ile tencereye kat, karıştır, üzerine kuşüzümünü serp, önce orta, sonra kısık ateşte suyunu çekene değin, 10-15 dakika pişir.
Diğer yanda biber, maydanoz ve dereotunu yıka, biberin sap kısımlarını bastırarak çıkar ve çekirdeklerini boşalt, içlerine kalan tuzu serp. Maydanoz ve dereotunu ayıkla, ince ince kıy, nane ve baharat ile birlikte pilava ekle, 10 dakika dinlendir. Kalan domatesi dörde bölüp, yarım santimetre kalınlıkta doğra. Biberleri hazırlanan içle doldur üzerlerini domates dilimleriyle kapat, yayvan bir tencereye diz, en üste ısıya dayanıklı düz bir tabak koy. Kalan 1/4 su bardağı sıcak suyu ekle, yaklaşık 50 dakika pişir.
| |
| | | maviş Yönetici
| | | | maviş Yönetici
| | | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ZEYTİNYAĞLI YEMEKLERİMİZ 24th Şubat 2011, 05:35 | |
|
Malzeme : 6 adet enginar, 130 gr. arpacık soğanı, 2 adet havuç, 3 adet patates 1,5 bardak zeytinyağı, 1 demet dereotu, 2 kaşık un, 1 kaşık şeker, 1 limon.
Yapılışı :
1) Kök kısımları sert yeşil ve canlı enginarları alınız. 2) Dal kısımlarını alttan 4 – 5 cm. bırakarak kesiniz. 3) 5 cm. uzunlukta bırakıp üç kısmından fazlasını ke­siniz. 4} Çanak yapraklar yarım veya 1 cm. bırakılarak ta­ze kısmına kadar kırarak ayıklayınız. 5) Sap kısımlarını bıçakla köpre kısmına kadar kesi­niz. 6) Limonla oyarak, limonlu, unlu suya atınız. 7) Patatesleri soyup sarmısak şekli vererek kesip ha­zırlayınız. 8 ) Havuçları da kazıyıp dörde bölün birer cm.’lik ve­rev parçalara kesiniz. 9) Arpacık soğanları da soyup yıkayınız. 10) Temiz bir tencereye enginarların sap kısımları or­taya gelecek şekilde diziniz. 11) Ortasına doğranmış havuç, soğan, demet halinde dereotu koyunuz. 12) Zeytinyağını, tuzu, şekeri, suyu ve yarım limon suyunu koyunuz. 13) Üzerini kâğıtla kapatıp orta hararetli ateşte pişi­riniz. 14) İnmesine yakın patatesi koyup pişiriniz. 15) Sebzeler ve enginar yumuşayıncaya kadar pişirip ateşten alınız. 16) Kâğıdını açmadan soğutunuz. 17) Servis tabağına enginarların göbek kısmı yukarı gelecek şekilde parçalamadan diziniz 18) Ortalarına kaşıkla sebzelerden kâfi miktar koyu­nuz. 19) Kalan sebzeleri de enginarların etrafına koyup su­yunu da üzerlerine döküp servis yapınız. | |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ZEYTİNYAĞLI YEMEKLERİMİZ 24th Şubat 2011, 05:39 | |
| Borani
6 Kişilik
Malzemeler
1 Kg Ispanak 1 Çay Bardağı Sıvıyağ 3 Çorba Kaşığı Un 2 Çay Bardağı Süt 1/2 Çay Bardağı Su Tuz Yoğurt ve Sarmısak 1 Çorba Kaşığı Salça 1 Çorba Kaşığı Tereyağı
Yemeğin Tarifi
Ispanakları bol suyla birkaç kere yıkayın. Yapraklarını dallarından ayırın. Bir tencerede, bir miktar tuzlu suyu kaynatın. Ispanakların yapraklarını kaynayan suya atıp, 4-5 dakika kadar pişirerek yumuşatın. Delikli kepçeyle çıkarın. Bir süzgecin içine koyarak fazla suyunu salmasını bekleyin.
Küçük bir tencereye bir çay bardağı sıvı yağı koyun. İçine unu ilave edin. Sürekli karıştırarak un pembeleşinceye kadar kavurun. Süt ve suyu ilave edin. Bu karışım koyu muhallebi kıvamına gelince içine ıspanakları ekleyin. 1 dakika kadar birlikte kavurduktan sonta ateşten alın.
Üzerine sarmısaklı yoğurt yayın. Salçayı tereyağıyle birlikte biraz pişirin. Yemeğin üzerine sosu gezdirip, servis yapın.
En son maviş tarafından 14th Mart 2011, 04:01 tarihinde değiştirildi, toplamda 2 kere değiştirildi | |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ZEYTİNYAĞLI YEMEKLERİMİZ 24th Şubat 2011, 05:41 | |
| Bademli ve Kaşar Peynirli Karışık Sebze (4 Kişilik)
Malzemeler 800 gr Patates 200 gr Bezelye 1 Adet Soğan 100 gr Jambon 1 Adet Mozzarella ya da Dil Peyniri 4 Adet Domates 60 gr Badem Maydanoz Etsuyu Rendelenmiş Parmesan Peyniri Veya Eski Kaşar Tereyağı Tuz, Karabiber
Yemeğin Tarifi Bir tavaya koyduğunuz 20 gr (1 Çorba kaşığından biraz fazla) tereyağında, doğranmış soğanı öldürün. Bezelyeleri tuzunu ve karabiberini ekleyip birkaç dakika karıştırarak pişirin Patatesleri yıkayıp soyduktan sonra ince ince dilimleyin. Yağladığınız bir fırın tepsisinin dibine ilk patates katını dizin
Üstüne bezelyelerin yarısını, dilimlenmiş mozzarelle ya da dil peynirinin yarısını, küp şeklinde doğranmış domates ve jambonun yarısını döşeyin.
Tuz, karabiber ilave ettikten sonra ikinci patates katını dizin. Diğer malzemelerin kalanını da aynı sırayla koyup işlemi bitirin. Tüm yüzeyini 2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz, ince dilimlenmiş badem ve 2 çorba kaşığı parmesan peyniri ya da eski kaşar rendesiyle kaplayın.
Tüm malzemenin üstüne 4 kepçe etsuyu döktükten sonra kabı, önceden ısıttığınız 180 derecelik fırına verin. 45 dakika sonra çıkarıp aynı kapta servis yapın. | |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ZEYTİNYAĞLI YEMEKLERİMİZ 24th Şubat 2011, 05:42 | |
| Brüksel Lahanalı Mantar (4 Kişilik)
Malzemeler
Yarım su bardağı zeytinyağı 15 adet arpacık soğan 2 adet havuç 1 kg taze mantar 500 gram brüksel lahanası 3 adet biber 4 diş sarmısak Yarım demet maydanoz ve dereotu 1 çorba kasığı limon suyu Kimyon, kekik, tuz
Yemeğin Tarifi
Tencereye yağı alın. Temizlenmiş arpacık soğanları, küp biçiminde doğranmış havucu ekleyin. Soğanlar pembeleşene dek kavurun. Mantarları yıkayıp saplarını kesmeden bütün olarak, brüksel lahanası ile beraber soğanlar ilave edin.
Sebzeler bıraktığı suyu çekene kadar pişirin. Kiraz domatesleri de tencereye alın. Biberleri irice doğrayıp ekleyin. Gerekirse su ilave edin. 7-8 dakika pişirin, ince kıyılmış sarmısak, kesme seker, kekik ve kimyonu, limon suyu ve yeterince tuz ile tencereye ilave edin.
Bu süre sonunda tencereyi ocaktan alın İnce kıyılmış maydanoz ve dereotunun yarısını ilave edip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp yemeği soğumaya bırakın. Servis tabağına alın. Üzerine kalan maydanoz ve dereotunu serpip servis yapın.
| |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ZEYTİNYAĞLI YEMEKLERİMİZ 24th Şubat 2011, 05:43 | |
| Fesleğenli Sebze Yahnisi (4 Kişilik)
Malzemeler
1 tatlı kaşığı sıvı yağ 1 adet dolmalık kırmızıbiber 2 diş sarımsak 2 su bardağı tavuk suyu 3 adet patlıcan 1 adet kabak 10 adet bamya 6 adet domates 1 çorba kaşığı fesleğen 350 gram balkabağı 1 tatlı kaşığı hardal 1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber Bir tutam karabiber Bir tutam kırmızı pulbiber 1 çorba kaşığı sirke
Yemeğin Tarifi Geniş bir tencereye 1 tatlı kaşığı sıvı yağı alın. Küp şeklinde kesilmiş dolmalık kırmızıbiberi ve kabuğu soyulmuş arpacık soğanlarını ilave edin. Kısık ateşte biberler yumuşayana ve arpacık soğanları sararana dek kavurun. Sonra ince kıyılmış sarımsakları ekleyin. Sarımsağın rengi değiştikten sonra tavuk suyunu ekleyin ve bir taşım kaynatın.
Kaynadıktan sonra ateşi kısıp sebzeleri 10 dakika daha pişirin. Bu arada ayrı bir tavayı ateşe oturtup, kızdırın. Küp şeklinde doğradığınız patlıcanları ve kabağı, bamyaları ekleyin. Yumuşamaya başlayana dek pişirin.
Küp şeklinde doğranmış domatesleri, balkabağnı ve fesleğeni ilave edin. 3 dakika daha pişirin. Sonra bu karışımı tencereye ekleyin. Hardalı, kırmızı toz biberi, kırmızı pulbiberi, karabiberi ve sirkeyi ilave edin. Tüm sebzeler iyice yumuşayana dek pişirin. Servis tabağına alarak, servis yapın. | |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ZEYTİNYAĞLI YEMEKLERİMİZ 24th Şubat 2011, 05:44 | |
| Ispanak Kökü Mücveri (4 Kişilik)
Malzemeler 1.5 kg. Ispanak 3 Adet Taze Soğan 5 Yemek Kaşığı Un 4 Adet Yumurta 1/2 Demet Maydanoz 1/2 Demet Dereotu Tuz, Karabiber Kızartmak İçin Sıvı Yağ
Yemeğin Tarifi
lspanağı ayıklayın. Kök kısmını 5 cm. uzunluğunda keserek ayırın, iyice yıkayın. 1/2 su bardağı su ile 7 dakika haşlayın. Suyunu sıkıp ince ince kıyın.
Taze soğan, maydanoz ve dereotunu kıyıp ıspanak kökü ile karıştırın. Daha sonra karışıma un ve yumurtaları ekleyin. Mücveri tuz ve karabiber ile tatlandırın.
Hazırladıgınız mücver malzemesini kızgın yağa kaşık yardımıyla kısım kısım dökerek kızartın. Kızaran mücverleri kağıt havluya koyup fazla yağını çektirdikten sonra servis yapın. | |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ZEYTİNYAĞLI YEMEKLERİMİZ 24th Şubat 2011, 05:46 | |
| Pirinçli Ispanak Yemeği (5 Kişilik)
Malzemeler 1 Kg Ispanak 1 Adet Kuru Soğan Biraz Sıvı Yağ 1 Kahve Fincanı Pirinç
Yemeğin Tarifi
Ispanakları haşlayıp doğrayın. Rendelenmiş kuru soğanı kızgın yağda pembeleştirdikten sonra, ıspanakları ekleyin. Ve birlikte kavurmaya devam edin.
Biraz kavurduktan sonra, haşlanmış pirinci ilave edin. Biraz daha kavurup ateşten indirin.
| |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ZEYTİNYAĞLI YEMEKLERİMİZ 24th Şubat 2011, 05:47 | |
| Sebze Tava (2 Kişilik)
Malzemeler 1 Adet Patates 1 Adet Havuç 1 Adet Soğan 1 Adet Kabak 1 Demet Maydanoz Mercanköşk Tarhur Fesleğen 1-2 Çorba Kaşığı Mısı Unu 1 Tatlı Kaşığı Zeytinyağı Tuz
Yemeğin Tarifi
Patates, havuç, soğan ve kabağı yıkayıp temizleyelim. Maydanoz, mercanköşk, tarhun, fesleğen ve sebzeleri buharda veya çok az suda haşlayalım. iyice piştikten sonra sebzeleri tahta kaşıkla ezerek püre haline getirelim.
Yağsız bir tavaya bir tatlı kaşığı zeytinyağı koyalım. İyice kızdıralım. Hazırladığımız sebzeli karışımdan tavaya bir kepçe kadar alalım. Şekil verebilmek için sebzenin içine bir miktar mısır unu veya galeta unu ilave edelim.
Sebzeleri tavada devamlı karıştıralım. Karışımın bir süre sonra katılaştığını ve sebzelerin birbirine yapıştığını göreceksiniz.
Sebzeler mücver şeklini aldığında alt üst ederek iki tarafını da kızartalım. Dilediğimiz miktarda kızardığında tabağa alarak garnitürlerle zenginleştirip ana yemek olarak servis yapalım. | |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ZEYTİNYAĞLI YEMEKLERİMİZ 24th Şubat 2011, 05:48 | |
| Taze Fasulye (4 Kişilik)
Malzemeler
1 kilo taze fasulye 150 gram sıvı yağ 1 adet soyulmuş, ince kıyılmış domates 1 adet doğranmış soğan,ince kıyım 1 çay kaşığı toz şeker Yeteri kadar tuz 1 adet sıkılmış limon suyu 2 bardak su
Yemeğin Tarifi
Ayıklanmış fasulyeleri yıkayıp bir tencereye dizin. Her dizdiğiniz sıraya domates, soğan, şeker, tuz ve limondan serpiştirin.
Son olarak yağ ve suyu ilave ederek kısık ateşte 1 buçuk saat kadar pişmeye bırakın. Soğuduktan sonra servise sunulur. | |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ZEYTİNYAĞLI YEMEKLERİMİZ 24th Şubat 2011, 05:49 | |
| Zeytinyağlı Semizotu (4 Kişilik)
Malzemeler
1 kg semizotu 1/2 su bardağı zeytinyağı 2 orta boy domates 2 orta boy soğan 1 kahve fincan pirinç 1 kesme şeker tuz
Yemeğin Tarifi
Semizotunu ayıklayın ve yıkayın. Soğanı ince ince doğrayın, domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde kesin. Soğanı 5-6 kaşık zeytinyağında pembeleştirin. Soyulmuş domatesleri ekleyerek 3-4 dakika daha çevirin. Tuz, şeker, semizotu ve pirinci idave edin.
Çok az su ile kısık ateşte pirinç yumuşayıncaya kadar pişirin. Yemeğin suyunu sürekli kontrol edin ve pirinç fazla su çekerse üzerine az miktarda sıcak su ekleyin.
Servis tabağına aldığınız yemeğin üzerine kalan zeytinyağını çiğ olarak gezdirin ve ılık servis yapın. | |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ZEYTİNYAĞLI YEMEKLERİMİZ 24th Şubat 2011, 05:50 | |
| Zeytinyağlı Sebze Sote (2 Kişilik)
Malzemeler
2 su bardağı brüksellahanası 6-7 adet brokoli 1 adet havuç 1 çorba kaşığı zeytinyağı 2 diş sarımsak Tuz, limon
Yemeğin Tarifi
Brüksel lahanasını iyice yıkayıp, dış kabuklarını temizleyin. Havucu küçükçe doğrayın. Sebzeleri bol suda haşlayın. Süzgeçten geçirin, 1 çorba kaşığı zeytinyağını tencereye alın.
Sebzeleri ilave edin. Sarımsağı incecik kıyıp, sebzelerle birlikte çevirerek birkaç dakika soteleyin. Tuzunu ayarlayın. Limon dilimleri ile süsleyip servis yapın. | |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ZEYTİNYAĞLI YEMEKLERİMİZ 24th Şubat 2011, 05:51 | |
| Yoğurtlu Börülce (4 Kişilik)
Malzemeler
2 Su Bardağı Börülce 1.5 Su Bardağı Yoğurt 3-4 Diş Sarmısak Tuz, Nane
Yemeğin Tarifi
Akşamdan ıslatılmış börülceleri haşlayıp soğuk sudan geçirin. Süzgece alıp suyunu iyice süzün.
Sarmısakları ezip yoğurda ilave edin.
Tuz ve nane ekleyip karıştırın. Börülceleri servis tabağına alıp sarmısaklı yoğurdu üzerine gezdirdikten sonra servis yapın. | |
| | | maviş Yönetici
| Konu: Geri: ZEYTİNYAĞLI YEMEKLERİMİZ 14th Mart 2011, 04:04 | |
| Zeytinyağlı Bamya
Malzemeler:
Yarım kilo bamya 2 adet orta boy domates 1 tatlı kaşığı salça 1 adet iri soğan 3-4 diş sarımsak Yarım çay bardağı zeytinyağı Tuz, 1 tatlı kaşığı seker 1 su bardağı sıcak su Yarım limonun suyu Yapılışı;
Bamyaların sap kısımları temizlenir. Soğan yemeklik doğranır. Domatesler rendelenir. Sarımsaklar ayıklanır. Tüm ayıklanan malzemeler bir tencereye aktarılır, Geriye kalan zeytinyağı, yarım limonun suyu, tuz, şeker, salça da ilave edilir. Bu şekilde 10 dk kısık ateşte kapağı kapalı olarak kavrulduktan sonra sıcak su ilave edilir. 20dk daha kısık ateşte pistikten sonra altı kapatılır. Sıcak yada soğuk olarak tüketilebilinir. | |
| | | | ZEYTİNYAĞLI YEMEKLERİMİZ | |
|
Similar topics | |
|
| Bu forumun müsaadesi var: | Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
| |
| |
| |
|