Forumnefer'e hoş geldiniz.

Eğer üye iseniz lütfen giriş yapınız, henüz üye değilseniz ve forumdan tam olarak yararlanmak istiyorsanız bizim topluluğumuza katılabilirsiniz.
iyi Formlar dileriz.
Forumnefer'e hoş geldiniz.

Eğer üye iseniz lütfen giriş yapınız, henüz üye değilseniz ve forumdan tam olarak yararlanmak istiyorsanız bizim topluluğumuza katılabilirsiniz.
iyi Formlar dileriz.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

AnasayfaKapıLatest imagesKayıt OlGiriş yap

İrfan Özbakır

YazarMesaj
ne-fer
Yönetici
Yönetici
ne-fer

İrfan Özbakır Empty
MesajKonu: İrfan Özbakır   İrfan Özbakır Empty12th Şubat 2011, 18:28

İrfan Özbakır Bulent_dizdar_Irfan_Ozbakir

İrfan Özbakır

1926 yılında Amasya'da dünyaya gelen İrfan Özbakır’ın babası Ziya Bey ve annesi Ulviye Hanım'dır.
İlk öğrenimini Amasya'da tamamladı.

Küçük yaşta fark edilen musiki yeteneği nedeniyle Amasya'da Ali Şener, Mustafa Türköver ve
Rasim İstanbul'dan ders aldı.

1947 yılında vatani görevini yapmak için İstanbul'a gitti. Burada ünlü isimleri tanıma olanağı buldu.
Şefik Hürmeriç, Cavit Ongun, Kemal Gürses gibi hocalardan aldığı derslerle usul, makam,
nazariyat, edebiyat, solfej ve repertuar bilgilerini güçlendirdi.

Aynı yıl İstanbul Belediye Konservatuarı'na girdi. İlk önce keman çalmayı öğrenen Özbakır,
konservervatuarda ud ile ilgilendi ve kendi kendine ud çalmayı öğrendi.

İstanbul Radyosu'nda 7 yıl süreyle fasıl heyetinde çalışan Özbakır, uzun yıllar solistlere ud ile eşlik etti.

1960 yılında Yüksel Hanımla evlenen Özbakır’ın Ümit ve Bilgehan isimli iki çocuğu oldu. Yüksel Özbakır kendisine musiki çalışmalarında yardım ve destek oldu. Bazı şarkılarının güftelerini yazdı.

Ayşe Tunalı, Sinan Özen, Emel Sayın, Muazzez Ersoy gibi ünlülere ders verdi.

500’den fazla bestesi olan İrfan Özbakır’ın eserleri arasında “Sensiz Kalan Gönlümde”, “Ömrümce Hep Adım Adım, Her Yerde Hep Seni Aradım”, “Gülünce Gözlerinin İçi Gülüyor”, “Pişman Olur da Bir Gün Dönersen Bana Geri”, “Şarkımı Senin İçin Yazdığımı Bilseydin”, “Kim Demiş ki Sevgiler Ayrılıkla Biter” yer alıyor.

Daha çok piyasa şakıları besteleyen Özbakır, neo-klasik dönemin şarkı formunu kullanmaya özen
göstermiştir. Rast makamında ard arda yaptığı bestelerle şöhreti yakalamış. Eserlerini Zeki Müren,
Hamiyet Yüceses, Safiye Ayla, Müzeyyen Senar, Mediha Şen Sancakoğlu ve daha bir çok TSM
solistleri plaklarda, kasetlerde ve CD albümlerinde ölümsüzleştirmiştir.

İrfan Özbakır, 14 Aralık 2003 tarihinde Marmaris’in Armutalan Beldesi’ndeki evinde fenalaşarak kalp krizi geçirdi. Evinde hayatını kaybeden sanatçının yakınları, cenazeyi Marmaris Devlet Hastanesi’ne getirdi. Sanatçının vasiyeti üzerine cenazesi doğum yeri olan Amasya’da toprağa verildi.

Makam: Hüzzam
Pişman olurda birgün dönersen bana geri
Gönül kapım açıktır çalmadan gir içeri
Sana sevgiler sonsuz henüz geçmediği zaman
Gönül kapım açıktır çalmadan gir içeri

--------------------------------------------------------------------------------

Makam: Hüzzam
Bir sen kaldın içimde bir de o hatıralar
Öldürür her gün beni kalbimdeki yaralar
El ele göz gözeydik seninle bir zamanlar
Öldürür her gün beni kalbimdeki yaralar

--------------------------------------------------------------------------------

Makam: Mahur
Şarkımı senin için yazdığımı bilseydin
Dünyanın bir ucundan kalkıp bana gelseydin
Benim gibi özlesen benim gibi sevseydin

Kuruyan dudağıma bir damla su verseydin
Yine öyle neşeyle kahkahayla gülseydin
Benim gibi özlesen benim gibi sevseydin

Makam: Rast
Ömrümce hep adım adım heryerde seni aradım
Ben kalbimden başka yerde inan seni bulamadım
Kenarlarda köşelerde kadehlerde şişelerde
Ben kalbimden başka yerde inan seni bulamadım

Makam: Rast
Aşkın içimde rüyâ kalbimde dura dura
Yalvarırım tanrıya bir daha gelsen diye
Kaybettim mi seni ben , ayrılamam kendimden
Bir ses var ki içimde, haykırır sen sen diye

Göstermiyor aynalar beni artık ben diye
Söyleşir hatıralar nerde eski sen diye
Kaybettim mi seni ben , ayrılamam kendimden
Bir ses var ki içimde, haykırır

İrfan Özbakır
1 sayfadaki 1 sayfası