ne-fer Yönetici
| Konu: Şalgam ve Şalgam Suyunun Faydaları 18th Temmuz 2010, 20:02 | |
| Şalgam ve Şalgam Suyunun Faydaları
Şalgam Turpgiller (Brassicaceae) familyasına ait bir bitki olan Şalgam bitkisinden (Brassica rape) yapılan Çukurova´ya özgü bir içecektir. Kırmızı renkli, bulanık görünüşlü ve ekşimsidir. Acılı ve acısız çeşitleri mevcuttur.
Şalgama acı olarak genellikle acı süs biberi turşusunun suyu kullanılır. Damak tadına göre 1/3 ila 1/6 oranında şalgama katılabilir. Ancak şalgam acısıyla karıştırıldıktan sonra fazla bekletilmemelidir, şalgam bozulabilir. O yüzden acıyı şalgamı içmeden önce katmak daha iyi olur. Şalgamla beraber siyah havuç ikram edilir. Mayalanma sürecine de dahil olmuş bu siyah havuçlar, şalgam suyunun içinde dururlar. Bunlara tane denir, yöre aksanı sebebiyle dene dendiği bilinmektedir.
Şalgam Adana´da sadece şalgam diye ifade edilir. Şalgam genellikle kebap çeşitleri ile birlikte tüketilir.
Şalgamın anavatanı Adana olarak bilinir ve en çok orada tüketilir. Araplar tarafından ilk olarak yapıldığı söylenir. Plastik şişede tadının bozulması daha kolay olduğu için genelde cam şişelerde tercih edilir.
Şalgam Suyunun Faydaları Yararları Nelerdir -İştahı açar, -Laktik asit içerir, sindirimi kolaylaştırır. -B grubu vitaminleri içerir, sinirleri yatıştırır. -Mide ve karaciğere faydalıdır, -Kalsiyum, potasyum ve demir içerir, kemik ve dişleri kuvvetlendirir. -Afrodizyak özelliği vardır. -100 gramında 20 kalori olan şalgam, A–B–C vitamini içerir.Kalp, damar ve göz sağlığı için faydalıdır | |
|