Dunyada ve Turkiye'de 10 yildir yapilan klinik ve bilimsel calismalarin sonuclarina dayanilarak hazirlanan raporda, cevizin faydalariyla ilgili olarak sunlar kaydedildi:
1-Cevizdeki yuksek orandaki omega-3 yag asitleri kalp hastaliklarini, inmeyi, diyabeti, yuksek kan basincini ve klinik depresyonu azaltiyor. Ceviz tuketimi kandaki kolesterol seviyesini dusuruyor, kalp atislarinda duzensizligi onluyor.
2-Cevizdeki fitosteroller, kalin bagirsak, gogus ve prostat kanseri gibi kanser turlerinden korunma sagliyor, bagisiklik sistemini guclendiriyor.
3-Ceviz, damarlarda daha az pihtilasma ozelligi olan kan tipinin uretimine ve iyi kolesterol oranının kotu kolesterol oranina gore artmasina yardim ediyor, kolesterolun damarlari tikama asamasinda onemli bir adim olan sisme ve kizarikligi azaltabiliyor.
4-Cevizdeki l-arginin kan damarlarinin ic tarafinin puruzsuz ve duzgun olmasini saglayarak kan-damar sisteminin rahatlamasini sagliyor. Cevizdeki yag asitlerinin kalp hastaliklarini onleme etkileri var.
5-Beyne benzeyen ceviz, kavrama ve anlamayi gelistiriyor. Asya'da ceviz hala beyin gidasi olarak kabul ediliyor, bu ulkelerde ogrenciler, sinavlardan once ceviz yiyerek notlarini yukseltebileceklerine inaniyor.
6-Omega-3 yag oranı dusuk cocuklarda daha yuksek hiperaktif olma ozelligi, daha fazla ogrenim ve davranis bozuklukları, daha fazla huysuzluk ve uyku duzensizlikleri gozlemleniyor. Ceviz, bu sorunları onleyen omega-3 bakimindan cok zengin.
7-Cevizdeki yag profili, fitosteroller ve magnezyum, safra tasi olusumunun onune geciyor.
8-Cevizdeki melatonin, beyin bezesi tarafından salgilanan melatoninin insan vucudunun kullanima hazir formunu iceriyor. Melatonin, gece calisan ve zaman farkindan dolayi uyku duzensizligi ceken kisilerde uyuma rahatsizliklarini ortadan kaldirabiliyor.
9-Cevizin, antioksidan özelligi dolayisiyla kardiyovaskuler ve sinir sistemine zarar veren parkinson ve alzheimer gibi cok kuvvetli hastaliklarin gelisimini erteleyebileceği veya azaltabilecegi ileri sürülüyor.
10-Ceviz, antioksidan savunmada onemli olan birtakim enzimlerde zorunlu kofaktorler olarak gorev yapan manganez ve bakir iceriyor.
Alıntıdır